‘De Krokodil’ is nu ook officieel Zimbabwaans president – De Standaard

De 75-jarige Emmerson Mnangagwa heeft zonet de eed afgelegd als president van Zimbabwe. Hij volgt Robert Mugabe op, die onder grote druk van leger en politiek vorige week gedwongen moest aftreden.

Zowat 60.000 Zimbabwanen kwamen vrijdagochtend samen in het nationaal sportstadion in de hoofdstad Harare om de eedaflegging van hun nieuwe president bij te wonen. Daarmee komt een einde aan de 37 jaar lange regeerperiode van Robert Mugabe.

De 93-jarige Mugabe nam vorige week ontslag, al werd hij eigenlijk afgezet door het leger in een vreedzame coup. Het ontslag van voormalig vicepresident Mnangagwa was daar de rechtstreekse aanleiding van. Mnangagwa werd door Mugabe uit de regering gezet en vluchtte daarop naar Zuid-Afrika. Afgelopen woensdag keerde hij terug naar eigen land.

Mnangagwa, bijgenaamd de ‘Krokodil’, is het tweede staatshoofd sinds het land in 1980 onafhankelijk werd. In zijn speech beloofde hij om de grondwet van het land te handhaven en de rechten van alle zestien miljoen inwoners van Zimbabwe te beschermen.

De nieuwe president had donderdag al verklaard dat hij Mugabe en zijn familie ‘totale veiligheid’ belooft. Mugabe zelf was niet aanwezig bij de eedaflegging van zijn opvolger.

‘Getraind om te doden’

Hoewel de meeste Zimbabwanen tevreden zijn met het aftreden van Mugabe, zijn sommigen bezorgd over hun nieuwe president, die ooit over zichzelf zei dat hij ‘getraind is om te doden’.

De inlichtingendienst commanderen, opstanden neerslaan met in Noord-Korea getrainde troepen, verkiezingen in ‘regeringsvriendelijke’ banen leiden: hij deed het allemaal. Daarom kondigden de EU en de VS ook een aantal sancties af tegen hem. In 2011 kwam Mnangagwa’s grootste rivaal om in een brand die wellicht geen ongeluk was.

De 75-jarige Emmerson Mnangagwa heeft zonet de eed afgelegd als president van Zimbabwe. Hij volgt Robert Mugabe op, die onder grote druk van leger en politiek vorige week gedwongen moest aftreden.

Zowat 60.000 Zimbabwanen kwamen vrijdagochtend samen in het nationaal sportstadion in de hoofdstad Harare om de eedaflegging van hun nieuwe president bij te wonen. Daarmee komt een einde aan de 37 jaar lange regeerperiode van Robert Mugabe.

De 93-jarige Mugabe nam vorige week ontslag, al werd hij eigenlijk afgezet door het leger in een vreedzame coup. Het ontslag van voormalig vicepresident Mnangagwa was daar de rechtstreekse aanleiding van. Mnangagwa werd door Mugabe uit de regering gezet en vluchtte daarop naar Zuid-Afrika. Afgelopen woensdag keerde hij terug naar eigen land.

Mnangagwa, bijgenaamd de ‘Krokodil’, is het tweede staatshoofd sinds het land in 1980 onafhankelijk werd. In zijn speech beloofde hij om de grondwet van het land te handhaven en de rechten van alle zestien miljoen inwoners van Zimbabwe te beschermen.

De nieuwe president had donderdag al verklaard dat hij Mugabe en zijn familie ‘totale veiligheid’ belooft. Mugabe zelf was niet aanwezig bij de eedaflegging van zijn opvolger.

‘Getraind om te doden’

Hoewel de meeste Zimbabwanen tevreden zijn met het aftreden van Mugabe, zijn sommigen bezorgd over hun nieuwe president, die ooit over zichzelf zei dat hij ‘getraind is om te doden’.

De inlichtingendienst commanderen, opstanden neerslaan met in Noord-Korea getrainde troepen, verkiezingen in ‘regeringsvriendelijke’ banen leiden: hij deed het allemaal. Daarom kondigden de EU en de VS ook een aantal sancties af tegen hem. In 2011 kwam Mnangagwa’s grootste rivaal om in een brand die wellicht geen ongeluk was.

Link:  

‘De Krokodil’ is nu ook officieel Zimbabwaans president – De Standaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *